Ιστορία της Περιοχής

Οι ανεμόμυλοι στην Τήνο κατασκευάστηκαν στα πιο ανεμοδαρμένα μέρη του νησιού εκμεταλλευόμενοι τους δυνατούς βοριάδες. Πάνω στις λοφοσειρές του οικισμού του Πύργου κτίστηκαν κυρίως προς το τέλος της Ενετοκρατίας και τους μετέπειτα χρόνους.

Στον Πύργο της Τήνου είχε αναπτυχθεί αξιόλογη αλευροβιομηχανία.Οι ανεμόμυλοι που βρίσκονταν στον λόφο πάνω από το λιμάνι του Πανόρμου άνηκαν σε καραβοκύρηδες εμπόρους που έφερναν σιτηρά να τα αλέσουν κυρίως από την Αλεξάνδρεια και μετά τα πουλούσαν στις αγορές της Πόλης και της Σμύρνης.

 

Μύλοι Trail 5 km

Αγώνας εισαγωγή στο ορεινό τρέξιμο

Το Μύλοι Trail είναι ένας αγώνας 5 χιλιομέτρων και +220m υψομετρικής.

Η διαδρομή αποτελείται 85% μονοπάτι και 15 % άσφαλτο.

Η εκκίνηση και το τερματισμός του αγώνα βρίσκονται στον Οικισμό του Πύργου.

Η εκκίνηση θα δοθεί στην κεντρική Πλατεία του οικισμού με κατεύθυνση βόρεια και εισέρχεται σε ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στους Μύλους μέχρι τον γραφικό οικισμό των Πλατιών που είναι και ο Σταθμός Τροφοδοσίας Σ1(2.20km).

Αφού περάσει μέσα από τον Οικισμό μπαίνει στο μονοπάτι που οδηγεί στο παλιό ξωκλήσι του Αγ.Ιωάννη και από εκεί με κατεύθυνση βόρειοδυτικά μπαίνει σε άσφαλτο και συνδέεται στο κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον οικισμό του Βεναρδάδου.

Περνάει μέσα από τον οικισμό σε ανηφορικό τμήμα κατευθυνόμενο δυτικά και καταλήγει στο τελικό κομμάτι της διαδρομής που φτάνει κατηφορικά στην πλατεία του οικισμού του Πύργου και στον τερματισμό.